Voetbal op hoog niveau op Sportpark ’t Haantje

NEEDE – Het internationale jeugdtoernooi JO13 dat afgelopen weekend bij Sportclub Neede werd gehouden, mag met recht als een uithangbord worden gezien. De vele vrijwilligers met kartrekkers Marc Dieperink en Kevin Vos hebben laten zien dat de keuze voor Neede als toernooiplek volkomen op z’n plaats is. Natuurlijk, het weer zat ook mee, maar uiteindelijk is dat slechts een extra meevaller. Negen profclubs werden vanaf vrijdagavond op diverse plekken geherbergd, in Borculo, Rijssen en bij gastouders in Neede. Na een eerste oefenwedstrijd op diezelfde avond, volgde zaterdagochtend 10.00 uur de officiële aftrap, Neede tegen Vitesse. Het werd slechts 1-0 voor de gasten.

Je hoeft geen kenner van het voetbal te zijn om te zien dat de 11 en 12-jarigen van de academy selecties van de negen profclubs voetballend een voorsprong hebben boven de spelers van de amateurclub Neede. Zij onderscheiden zich op deze jeugdige leeftijd al met spelinzicht, handelingssnelheid en technisch vermogen. Toch geldt ook hier dat de vorm van de dag een rol kan spelen. De verwachtingen van Machester City bijvoorbeeld kwamen niet uit op de eerste dag. Neede we er zelfs met 2-0 van. Gezegd moet worden dat het verschil in leeftijd en fysiek hier zeker een rol speelde. Sten Larink en Daan Kuiper van Neede zijn beide 14 jaar en spelen in JO15. Zij vonden desgevraagd de tegenstanders ‘best wel meevallen’. Natuurlijk zagen ze ook de verschillen wel en vonden het een hele mooie ervaring. Ook van verliezen leer je volgens hen. Wat vooral opviel bij de tegenstanders: “Ze rennen maar door”. Sparta Rotterdam daarentegen liet een prima eerste dag zien en kroonde zichzelf daarmee tot dagwinnaar.

 

Een van de buitenlandse ploegen was Helsinki, Finland. Hoofdcoach Miika Takkula was zeer tevreden over de organisatie en het sfeer rondom de wedstrijden. Bij sommige toernooien is deze ook buiten de wedstrijden erg competitief, maar daar was hier niets van te merken volgens hem. Vooral ‘ystävällisiä ihmisiä’ ofwel ‘friendly people’ waren er volgens hem. Zijn spelers, alle 12 jaar, zijn ondergebracht in Rijssen en worden met de bus heen en weer gebracht. Takkula begeleidt in Finland de academy jeugd onder 9, 10, 11 en 12 jaar. De Engelse coach verklaarde dat de academy jeugd van Manchester City zo’n 30 a 40 wedstrijden per jaar speelt, waarvan zes door de aanwezige selectie. Hij sprak van een ‘excellent organization’. Zijn team was ondergebracht in Borculo bij Berkel Palace. Ook een van de Duitse vaders was ‘sehr zufrieden’ over de organisatie. Hij was begin dit jaar nog mee naar Japan geweest met zijn zoon. Hoffenheim had de eigen bus bij zich en de spelers waren ondergebracht bij gastgezinnen. Wat volgens enkele gastouders opviel, was de beleefdheid en discipline van de jongens.
Uiteindelijk ging de finale tussen Sparta Rotterdam en het Deense Odense BK. Uitslag: 1-1 na de reguliere speeltijd. In de penaltyserie won Sparta met 5-4. Sportclub Neede behaalde een verdiende 8e plaats.
Uitslag: 1. Sparta Rotterdam 2. Odense BK 3. Vitesse 4. De Graafschap 5. TSG 1866 Hoffenheim 6. Manchester City 7. FC Utrecht 8. Sportclub Neede 9. HJK Helsinki 10. Legia Warschau